dimecres, 19 de maig del 2021

La Conselleria de Qualitat Democràtica i la Coordinadora d’Associacions per la Memòria Democràtica del País Valencià signen el primer conveni de col·laboració que agilitzarà la implementació de la llei de Memòria Democràtica 14/2017 de la Comunitat Valenciana.

 

La Coordinadora d’Associacions per la Memòria Democràtica del País Valencià i la conselleria que dirigeix Rosa Pérez Garijo han signat el primer conveni de col·laboració en matèria de recuperació de la memòria democràtica amb l’objectiu de consolidar el procés d’implementació de les actuacions previstes en la llei 14/2017.


El conveni, que preveu actuacions
per a l'any en curs, para especial atenció a l’àmbit educatiu pel que fa al foment dels valors democràtics entre els joves estudiants, i també entre la població adulta, amb les denominades Missions de la Memòria, un recurs pedagògic i de testimonis d'allò que va passar. Preveu també la digitalització d'arxius i documents que encara es troben dispersos, així com la compilació de testimonis orals relatius a la memòria democràtica del País Valencià. Està també previst iniciar un cens de víctimes de la dictadura i la transició, fins a 1982, tal com contempla la llei. Entre d’altres funcions acordades en el conveni, es troba també l’assistència per part de la coordinadora a tot el moviment associatiu memorialista.

Dotat amb un pressupost de 50 mil euros i amb caràcter anual, la consellera Rosa Pérez Garijo ha assenyalat que aquest conveni és “històric perquè posa en valor el treball fet durant dècades per les famílies i pel moviment memorialista davant l’omissió de polítiques de memòria que han realitzat les administracions”.

Per la seua part, el president de la Coordinadora, Àngel González, ha valorat l’acord com un pas molt positiu en el camí de la recuperació de la memòria democràtica en els termes que contempla la llei 14/2017 i que fins ara no s’havien dut a cap. “És la primera vegada que es signa un conveni entre la Generalitat y les associacions del moviment memorialista, i constitueix un pas fonamental per actuar més decididament partint de les bases que es van establir legalment el 2017” amb una llei que considera “molt positiva”.


La coordinadora CAMDE-PV, que representa actualment 50 associacions de Castelló, Alacant i València, veu reforçades així les seues funcions en la societat valenciana per aconseguir “afrontar la veritat de tot el que va passar i consolidar una democràcia més avançada”, i afegeix Àngel González, “en el camí marcat per la Declaració Universal dels Drets Humans”.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

La CAMDE-PV copatrocina una de las exposiciones más interesantes y completas que se han celebrado en València

  La Coordinadora d’Associacions per la memoria democrática del País Valencià muestra una vez más su compromiso con todas aquellas manifest...