dimarts, 28 de setembre del 2021

La CAMDE-PV i l’Aula d’Història i Memòria Democràtica de la UV celebren el I Cicle de Conferències de la Memòria


La Coordinadora d’Associacions per la Memòria Democràtica del País Valencià i l’Aula d’Història i Memòria Democràtica de la Universitat de València han organitzant un cicle de conferències amb l’objectiu d’analitzar i debatre els temes més candents entorn a la recuperació de la memòria.



El pròxim 13 d’octubre, a la sala de la Muralla del Col·legi Major Rector Peset, inauguraran el cicle la consellera Rosa Pérez Garijo, el director de l’Aula d’Història i Memòria Democràtica, Javier Navarro, i el president de la CAMDE-PV, Àngel González.

Tot seguit, l’actual fiscal del Tribunal de Comptes Carlos Castresana i el jurista José Ramón Juániz, analitzaran l’actualitat en matèria legislativa, en una conferència que porta per títol “La nova llei de memòria democràtica: la justícia per a les víctimes i la impunitat del franquisme”.

El 20 d’octubre es posarà de relleu la importància actual dels  Llocs de la memòria a la Comunitat Valenciana. Hi estaran presents els màxims representants del camp de concentració d’Albatera, Felipe Mejías, de les fosses comunes de Paterna, Amparo Belmonte, i de la Línia XYZ, Vicent Grau. La convidada especial en aquesta sessió serà Queralt Solé, professora de la Universitat de Barcelona, autora de la tesi doctoral: “Les fosses comunes a Catalunya 1936-1939”, que va ser també responsable de la unitat de fosses comunes del Memorial Democràtic de Catalunya.

La segona part del cicle se celebrarà a la sala Paranimf del Centre Cultural la Nau. El 28 d’octubre, Carmen Agulló i Carlos Fuertes, ambdós  experts en matèria educativa i didàctica respectivament, analitzaran el repte que representa actualment l’educació de la memòria democràtica als centres escolars, especialment, per als docents.

Finalment, el 4 de novembre, es debatrà sobre el procés de Transició al País Valencià. El convidat especial en aquesta ocasió serà Josep Lluís Albinyana, president del Consell preautonòmic del País valencià, antecedent immediat de la Generalitat Valenciana, acompanyat per Borja Ribera, historiador i autor de la tesi doctoral “La violència política en la Transició Valenciana (1975-1982)”.

El I Cicle de Conferències de la Memòria està patrocinat per la Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica i ha comptat amb la col·laboració de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies, i el Col·legi Major Rector Peset.

2 comentaris:

  1. Buenas tardes, las fechas son 13,20,28 de octubre y 4 de noviembre. En la portada del triptico puede que la "i" se parezca al "1", pero no hay error. Gracias por el comentario

    ResponElimina

La CAMDE-PV copatrocina una de las exposiciones más interesantes y completas que se han celebrado en València

  La Coordinadora d’Associacions per la memoria democrática del País Valencià muestra una vez más su compromiso con todas aquellas manifest...