dimarts, 4 de maig del 2021

La Fossa 114 o la destrucció de la modernitat de l’Espanya republicana

Destruir els avanços culturals, socials i científics va ser una de les obsessions del franquisme, convençut de que el progrés atemptava contra l'autèntica i ancestral espanyolitat. L'exhumació de la Fossa 114 de Paterna posarà de manifest l’excepcional odi del franquisme a tot el que representava la cultura i la modernitat que a principis del segle XX arribava des de l’Europa més pròspera. Així, Espanya va iniciar un camí d’endarreriment que dura fins a l'actualitat.

Mestres, alcaldes republicans, representants de la judicatura,  artistes de prestigi, tots formen part del munt de víctimes afusellades  que jauen a l’interior de la fossa 114, en total 197 cossos, en la coneguda com “la fossa de la cultura”.

Foto: inscripció en manisa de la fossa 114 de Paterna, cortesía de Salvador Espí 


L’acte d’obertura, ahir dilluns 3 de maig, es va produir en presència de la consellera Rosa Pérez Garijo i de Ramiro Rivera, responsable de la Delegació de Memòria Històrica de la Diputació de València, institució que sufraga aquest projecte.

La Coordinadora d’Associacions Memorialistes del País Valencià es felicita per l’inici de l’exhumació i emplaça a les institucions públiques a continuar amb els esforços que s’estan portat a terme perquè el País Valencià siga prompte un territori lliure de fosses comunes, un fet que ens avergonyeix davant del món.

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

La CAMDE-PV copatrocina una de las exposiciones más interesantes y completas que se han celebrado en València

  La Coordinadora d’Associacions per la memoria democrática del País Valencià muestra una vez más su compromiso con todas aquellas manifest...